
Czy pizza jest zdrowa? Kilka podstawowych faktów na ten temat
DietaPizza uchodzi za typowe danie z rodziny fast foodów – i jako takie uważa się ją za kaloryczną i niezdrową. I oczywiście taka może być – zwłaszcza wtedy, gdy jest przygotowana na bazie tłustych mięs, żółtych serów czy sosów przygotowanych głównie z majonezu. A tymczasem pizza potrafi być skarbnicą cennych składników odżywczych. Wystarczy przygotować ją na bazie tradycyjnego przepisu (gdzie prym wiodą pomidory, zioła i ser mozzarella) lub z wykorzystaniem różnorodnych warzyw. Zatem jakie składniki odżywcze ma to smakowite włoskie danie?
Likopen
Pizza przygotowywana na bazie pomidorów (wykorzystywanych do przyrządzenia sosu pomidorowego) to doskonałe źródło jakże cennego składnika, jakim jest likopen. Ten ceniony w świecie medycyny związek to silny przeciwutleniacz, który pomaga chronić ludzki organizm nie tylko przed chorobami układu krwionośnego, ale także przed wieloma rodzajami nowotworu (między innymi gardła, przełyku i zbierającego co roku śmiertelne żniwo raka jelita grubego). Zatem daniem bogatym w naturalny środek antynowotworowy jest właśnie pizza. Bielsko Biała zaprasza do pizzerii, w której można skosztować włoskich placków przyrządzanych na bazie świeżych pomidorów.
Mozzarella – źródło wapnia i innych cennych składników odżywczych
Inny podstawowy składnik tradycyjnej pizzy – a mianowicie ser mozzarella – to także źródło cennych składników odżywczych. Tutaj warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wapń, który w serze mozzarella występuje w bardzo dużych ilościach. A o znaczeniu wapnia w ludzkim organizmie nie trzeba nikogo przekonywać. To jednak nie wszystko. Ten niezwykle delikatny i aromatyczny ser to także naturalne źródło minerałów (takich jak cynk, fosfor, magnez, potas czy selen) oraz witamin z grupy B, które są niezbędne do zachowania zdrowia i urody.
Warzywa i zioła jako źródło cennych witamin
Jednym z podstawowych składników pizzy są warzywa i zioła, które stanowią podstawowe i przede wszystkim naturalne źródło różnorodnych witamin i minerałów. Wykorzystanie do pizzy brokuła, cebuli, czosnku, papryki, oliwek, pieczarek, fasoli i oczywiście pomidorów to gwarancja dostarczenia organizmowi drogocennych substancji. A obfite posypanie potrawy świeżymi ziołami zapewni dawkę karwakrolu – związku działającego przeciwbólowo, odkażająco i przeciwnowotworowo.
Tradycyjne włoskie danie – wbrew powszechnemu przekonaniu – może być bardzo zdrowe. Wystarczy do jego przygotowania użyć składników pełnych drogocennych substancji. Tak przygotowane danie to bardzo zdrowa pizza. Bielsko Biała (https://www.pizzadominium.pl/lokale/bielsko-biala-c-h-sfera) to miasto, w którym można skosztować właśnie takiej potrawy.