Kurkuma. Zdrowa przyprawa

Kurkuma z pewnością jest jedną z niedocenionych przypraw w Polsce. W kuchni indyjskiej jest stosowana od lat, jednak u nas nadal mało kto wie o jej istnieniu. Warto wprowadzić kurkumę do codziennego menu, ponieważ niesie ze sobą wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Dlaczego warto zaufać Kurkumie?

Liczne badania wykazały, że kurkuma odgrywa dużą rolę w zapobieganiu chorobom mózgu, płuc oraz nowotworom takim jak rak trzustki czy jelita grubego. Może również przyczyniać się do szybszego powrotu do formy po zabiegach chirurgicznych. Kurkuma zawiera w sobie żelazo, magnez, potas oraz witaminy B, E oraz K. Ma działanie przeciwzapalne, wspomaga układ odpornościowy, polepsza przemianę materii. Kurkumina, która jest zawarta w Kurkumie, jest pomocna również w leczeniu infekcji wirusowych.

W jaki sposób należy spożywać Kurkumę?

Kurkuma jest przyprawą mocną i wystarczy niewiele, aby odczuć jej lecznicze działanie. Zdrowa dzienna dawka to 1/4 łyżeczki kurkumy. Można ją też spożywać w postaci korzenia i ścierać na świeżo na tarce. Kurkuma w korzeniu dostępna jest w sklepach i ma łagodniejszy smak od tej sproszkowanej.

Dodawanie Kurkumy do potraw

Kurkumę możemy dodawać do wielu dań duszonych, na bazie ryżu, makaronów oraz do zup. Pasuje do ryb, rosołu oraz może być składnikiem marynat.

Kto nie powinien spożywać Kurkumy?

Kurkumy powinny unikać osoby posiadające kamienie żółciowe, ponieważ może wywoływać bóle. Przyjmowanie kurkumy powinny ograniczać także osoby, które mają tendencję do powstawania kamieni szczawianowych.

Dodaj komentarz